Info

Info

Fotobiënnale Wieringen 2022 - Welkom!

Op vijf locaties op Wieringen, het voormalige eiland in de kop van de provincie Noord-Holland, ziet deze zomer een nieuw evenement het daglicht. De Culturele Kring Wieringen organiseert de eerste editie van Fotobiënnale Wieringen!

Het oeroude eiland Wieringen heeft van oudsher een magische aantrekkingskracht gehad op beeldend kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Velen van hen streken neer op het oude land en vestigden zich hier. Ze lieten zich inspireren door het unieke glooiende landschap dat in het voorjaar soms Engels en in het najaar Scandinavisch aandoet. De Rijksmonumentale vestingkerk van Oosterland ontpopte zich sinds eind jaren '60 als dé culturele broedplaats op het eiland.

Fotograaf Kenneth Stamp (geboren Scotsman) woont inmiddels al weer 44 jaar op Wieringen; Niet meer dan logisch dat juist hij de rol van curator van de eerste editie van de Fotobiënnale Wieringen zal vervullen.

Het thema van deze editie is ‘Kroongetuigen’, vanwege het tienjarig bestaan van de gemeente Hollands Kroon en omdat de deelnemende fotografen als kroongetuigen het verhaal  vertellen over Hollands Kroon - en in  het bijzonder Wieringen.

Op vijf verschillende locaties op het eiland vindt de Fotobiënnale plaats. We zien portretten van inwoners van de gemeente Hollands Kroon door de ogen van Koos Breukel en Gerrit Ooteman. Landschappelijke veranderingen zijn vastgelegd door landschapsfotografen Martin Kers en Jeroen Hofman. Hofman toont een prachtige serie over Artis gedurende de corona-pandemie. Marijke van Wijk maakte eind jaren '70 een reeks foto's over het voormalig eiland Wieringen vóór de dijkverhoging. Het resultaat is een historisch document over een veranderend landschap. Marco Bakker brengt een lofzang op de paling, een voorwereldlijk dier, dat ook op Wieringen van onschatbare waarde is voor onze cultuur, welvaart en tradities.
 In de Nicolaaskerk (of Westerlanderkerk) en in het Dorpshuis Westerland is een expositie te zien met de winnende beelden uit de fotowedstrijd, die werd georganiseerd door Facebookgroep ‘Parels in Hollands Kroon’ en Ode aan het Landschap NH. Zowel professionele als amateurfotografen hebben maximaal drie foto’s ingestuurd, die gemaakt zijn in Hollands Kroon. Een jury, bestaande uit Martin Kers, Duco de Vries en Annet de Graaf, hebben de mooiste beelden uitgekozen.

Fotobiënnale Wieringen 2022
Van 7 augustus t/m 11 september
Van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Ticketinfo Fotobiënnale Wieringen

• Online bestellen passe-partout-tickets
Uw passe-partout ticket(s) bestelt u eenvoudig via deze site (zie menubutton tickets). Na de bestelprocedure ontvangt u in uw mailbox direct uw bestelbewijs. Met dit bestelbewijs kunt u voorafgaand aan uw bezoek aan de fotobiënnale uw passe-partout ticket(s) ophalen bij een van de 'Ticketpoints Onlineverkoop'. dit zijn de Wieringer boekhandel te Hippolytushoef en de Michaelskerk te Oosterland. 
Vergeet a.u.b. niet uw bestel/betalinggsbewijs mee te nemen. (wanneer u geen bestelbewijs in uw mailbox ziet, kijk dan even in uw spambox)

Het is mogelijk uw ticket(s) al eerder af te halen dan de start van de fotobiënnale. 
Ticketpoint Michaelskerk Oosterland is voorafgaand aan de fotobiënnale geopend t/m van wo. t/m zo. van 13.30 tot 16.30 uur. 
Let op: Vanaf 7 augustus t/m 11 september geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Ticketpoint de Wieringer boekhandel is geopend op ma. van 13.30 tot 17.30 uur.
Van di. t/m vr. van 9.30 tot 17.30 uur en zat. van 9.00 tot 17.00 uur.
Let op: tijdens de fotobiënnale is ticketpoint de Wieringer boekhandel op zondag gesloten.

Ticketpoint 'Op Zestien' - B&B Koffie & Thee is geopend op ma. t/m vr. van 9.00 tot 21.00 uur.
Za. en zo. van 10.00 tot 20.00 uur.
Let op: tijdens de fotobiënnale is Op Zestien ook op zondag's geopend voor ticket ophalen en verkoop.

Ticketpoint Eilandmuseum Jan Lont Stroe is geopend op ma. t/m vr. van 9.00 tot 21.00 uur.
Van wo. t/m zo. van 13.00 tot 17.00 uur.


• Losse ticketverkoop passe-partout-tickets
Wanneer u uw passe-partout-ticket niet online kunt of wilt bestellen kunt u deze ook rechtstreeks kopen bij een van de ticketpoints.
Bekijk de ticketpoint-locaties en openingstijden in de tekst hierboven.


Toegang tot alle expositielocaties - wanneer u wilt
Een passe-partout ticket kost € 12,50 p.p. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Het passe-partoutticket geeft u eenmalig toegang tot alle expositielocaties van Fotobiënnale Wieringen 2022. U bent vrij te bepalen wanneer u welke locatie bezoekt. NB: Dit hoeft ook niet noodzakelijk op één dag plaats te vinden. Zondag 11 september is de laatste dag om een van de locaties te bezoeken.


Parkeren tijdens de fotobiënnale Wieringen
Op meedere expositielocaties is de parkeergelegenheid beperkt.
We vragen u daarom gebruik te maken van de door ons voorgestelde parkeergelegenheden: 

- Den Oever / Studio Blank (A) Parkeerplaatsen voetbalvelden vv Wiron
- Oosterland / Michaelskerk (B) Langs de Keizerspoeldijk (Waddendijk)
- Stroe / Eilandmuseum Jan Lont (C) Parkeerveld aan de Waddendijk tegenover het museum 
- Hippolytushoef / Hippolytuskerk (D) Parkeerterrein Aldi supermarkt
- Westerland / Nicolaaskerk (E) Parkeerterrein naast de kerk
Sponsors Fotobiënnale Wieringen 2022
Onze grote dank gaat uit naar alle vrijwilligers en onze sponsoren: