Anna Swagerman

Anna Swagerman

Anna Swagerman

De basis voor het werk van Anna Swagerman (1985) en de meditatieve benadering ervan ligt in haar geboorteplaats aan het IJsselmeer in het noorden van Nederland, waar ze opgroeide met een vader die kunstschilder is en net als Anna de ziel van het landschap bestudeert. Swagermans gebruik van 'diep luisteren' als leidraad voor haar werk, komt vanuit haar academische achtergrond in de psychologie, waarna ze vervolgens afstudeerde aan de kunstacademie Weissensee in Berlijn.  

“Ruimte nemen om te luisteren en contempleren is een motivatiebron voor mijn werk. Ik zie ‘diep luisteren’ naar de omgeving als een cruciale vorm van activisme in een steeds meer gepolariseerde wereld. Luisteren als een manier om ergens te zijn, tijd door te brengen, te observeren. Ik zie het proces van mijn werk als een voortdurende kans om alles om me heen als een spiegel tegemoet te treden en wederzijdse erkenning te bevorderen.” 

Veel van Anna's werken zijn in het buitenland ontstaan, maar sinds kort werkt ze weer met het Nederlandse landschap, in het bijzonder het IJsselmeer waar ze opgroeide, nadat ze een fotografische opdracht kreeg van het Van Gogh Museum in Amsterdam.  

Tekst over de serie
Mijn serie heet "Verborgen Gebeden" en toont de verscheidenheid aan 'stillevens' die op de zeebodem tijdelijk zichtbaar worden wanneer het water zich terugtrekt tijdens eb. Door de beweging van eb en vloed laat de zee elke dag andere sporen na die unieke constellaties vormen. Waar de ene dag het water een landschap bezaaid met stenen achterlaat, is daar de volgende dag geen spoor van te bekennen en zien we een lege waterspiegel. Elke dag vormt de natuur een nieuwe symboliek. Ik geloof dat elke constellatie van het landschap een bepaalde kracht en lading meegeeft als je je daar voor openstelt. In een tijd waarin er veel verdeling is, biedt de natuur ons een gebed zonder taal. 

Toen ik op Wieringen rondliep en me verdiepte in het gebied kwam ik er achter dat mensen nog vóór de komst van de kerken een sterke verbinding onderhielden met de natuur en dat er op de bodem van de zee zelfs een oerbos verborgen ligt waar destijds beren en wolven huisden. Dit prikkelde mijn verbeelding en zorgde er voor dat ik mijn oor te luister ben gaan leggen bij de zeebodem. Hieruit zijn de beelden ontstaan van de serie. 
 Werk van Anna Swagerman is te zien:
Den Oever /Oosterland / Oosterlanderkerk (A
Kerkweg 22 1779 GG Den Oever/Oosterland
NB: Parkeren langs de Keizerspoeldijk (loopafstand)

Van 22 juni t/m 04 augustus 2024
Van woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
(Oosterlanderkerk is informatiepunt en ticketpoint)