Koos Breukel

Koos Breukel

Koos Breukel - Den Haag 1962“Bij mij gaat het om de verbazing. Als ik niks voel dan levert het ook nooit iets op. Maar als ik echt mezelf verbaas over wat er voor die camera gebeurt en ik kan het op het juiste moment vangen dan is dat voor mij wel een interessant beeld. Dus het gaat ook heel erg over mezelf.”

Koos Breukel is portretfotograaf. Breukel legt zijn onderwerp vaak vast tegen een donkere, effen achtergrond, met een eenvoudige belichting en veel aandacht voor het verhaal dat de huid en ogen van de geportretteerde vertellen. Zijn werk neigt daardoor naar de klassieke portretten van de schilderkunst. Het zijn foto’s met een ‘stofuitdrukking’. Portretten van vlees en bloed.

Koos Breukel toont portretten van Toneelvereniging Succes in Hippolytushoef en Zeehengelsport- en kampeervereniging ’Het Wad’ aan de Afsluitdijk. In 2018 kregen fotografen Sander Troelstra, Koos Breukel en schrijver Thijs Broer de opdracht van het Zuiderzeemuseum om het verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee vast te leggen. Dit resulteerde in een boek en tentoonstelling met de titel Mooi Samen en geeft een mooi beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu. Uit Mooi Samen: “Halverwege de Afsluitdijk ligt Camping Het Wad: een anarchistische vrijplaats aan het einde van de wereld. Een kleine vijftig stacaravans staan er dicht opeen. Tot vijf jaar geleden was er nog geen elektriciteit en nog steeds is er geen stromend water. Iedere zaterdagavond is er bingo in het stampvolle club-huis. Na afloop gaan de tafels aan de kant en wordt er gedanst. ‘Leef, alsof het je laatste dag is!’ Schalt het uit de boxen. En iedereen zingt mee.”

 

WIKI
Koos Breukel maakte de eerste staatsiefoto’s van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, gepubliceerd in april 2013. Hij ontving meerdere onderscheidingen waaronder die van Best verzorgde boek 1996 en 2001 en een speciale vermelding Dutch Design Awards (voor het boek Hyde). Breukel had solotentoonstellingen in onder meer het Museum of Contemporary Art (Pori, Finland), Musée Européenne de la Photographie (Parijs), en al eerder in het Fotomuseum Den Haag. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. het San Francisco MoMA, Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), Gemeentemuseum Den Haag, 
het ZuiderZee Museum, Het Fries Museum, het Haags Fotomuseum en Kunstmuseum Den Haag, Frans Halsmuseum (Haarlem), Stedelijk Museum (Amsterdam), en het Musée Européenne de la Photographie (Parijs).Bekijk het werk van Koos Breukel 
De Hippolytuskerk Kerkplein 17, 1777 CD Hippolytushoef

Van 7 augustus t/m 11 september
Van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur