Marco Bakker

Marco Bakker

Marco Bakker - Edam 1969

 

“Bij mij gaat het om de verbazing. Als ik niks voel dan levert het ook nooit iets op. Maar als ik echt mezelf verbaas over wat er voor die camera gebeurt en ik kan het op het juiste moment vangen dan is dat voor mij wel een interessant beeld. Dus het gaat ook heel erg over mezelf.”

Marco Bakker werd gevraagd door het restaurant Smit-Bokkum uit Volendam om een fotoboek over paling te maken. In het boek wordt het hele verhaal over paling beschreven. Van het mysterie over de voortplanting in de Sargassozee, de vangst door vissers en het verwerken tot een eindproduct als gerookte paling.

Voor Het Grote Palingboek legde Marco Bakker, samen met Robert van der Broek die de teksten verzorgde, de wereld van de palingvisserij vast. Dit boek wordt nu tijdens de fotobiënnale gepresenteerd in Eilandmuseum Jan Lont, in combinatie met een expositie. Marco Bakker legde het hele verhaal van de paling vast, van het begin in de Sargassozee tot aan z’n (vermoedelijke) terugkeer aldaar. Het is een lofzang op een voorwereldlijk dier, dat van onschatbare waarde is voor onze cultuur, welvaart en tradities. De foto’s schetsen een beeld van de ambachtelijke palingsector en van campagnes voor een duurzame toekomst, zoals uitzet en kweek.

Het Grote Palingboek wordt uitgegeven door LM Publishers en kost € 34,50. Tijdens de fotobiënnale is het boek ook verkrijgbaar bij de Wieringer boekhandel te Hippolytushoef. Locatie (D)


 

WIKI
Marco Bakker volgde de vierjarige opleiding aan de MTS voor fotografie te Den Haag (1978 t/m 1982). Sinds 1982 is hij werkzaam als zelfstandig fotograaf. Hij maakt portretten voor diverse tijdschriften. Recent werd zijn boek ‘Running in the Wind’ gepresenteerd. Een uitgave met quotes en foto’s van Australische artieste Vali Myers. Zij was muze van vele kunstenaars. In 2000 won hij de Zilveren Camera in de categorie portretten met een foto van collega Paul Huf.Bekijk het werk van Marco Bakker
Het Wieringer Eiland Museum Jan Lont, Stroeërweg 39, 1777 NE Hippolytushoef

Van 7 augustus t/m 11 september
Van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur