Rem van den Bosch

Rem van den Bosch

Fotograaf en kunstenaar Rem van den Bosch presenteert zijn nieuwste fotoserie ‘Wieringen Eiland Af’ tijdens de Fotobiënnale Wieringen, van 22 juni tot en met 4 augustus 2024. Deze tentoonstelling zal plaatsvinden in de ZuiderzeeKapel, Gasthuisweg 52, 1779 AJ Den Oever. Geopend van woensdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur

Artistiek Concept: ‘Wieringen Eiland Af’ verkent de thema’s verlies van identiteit en de impact van verandering op het voormalige eiland Wieringen. Door middel van krachtige fotografie roept Van den Bosch op tot reflectie over de transformaties in de visserij, het leven met water, en de bevolkingsgroei. Het project maakt gebruik van symboliek rondom rouw en verandering om de invloed van natuur, identiteit, klimaatverandering en verlies te benadrukken. Historische klederdracht wordt hergeïnterpreteerd met duurzame materialen, zoals stoffen van gerecyclede petflessen, en verrijkt met motieven en kleuren die verwijzen naar hedendaagse uitdagingen.

Artistieke Uitvoering: De fotoserie, doordrenkt met symboliek en esthetiek, creëert een vervreemdende en betoverende sfeer. De modellen dragen gereproduceerde rouwdracht van Wieringen, inclusief de huik of bubbe- en beppekaper, die het gezicht verbergt en anonimiteit benadrukt. De foto's zijn genomen op zorgvuldig geselecteerde locaties binnen het Wieringer landschap, zoals uitgestrekte dijken, polders en waterwegen, wat een gevoel van mystiek en verwondering oproept. Dit contrast tussen mens en natuur nodigt uit tot contemplatie over harmonie en verzet.

Thematische Koppeling: De fotoserie benadrukt de urgentie van klimaatverandering door historische kleding in moderne landschappen te plaatsen. Dit creëert een krachtig visueel contrast dat de kijker meeneemt op een reis van hoop en wedergeboorte te midden van dreiging en verandering.

Doel en Impact: ‘Wieringen Eiland Af’ heeft als doel bewustwording te creëren rondom identiteit, de Zuiderzeewerken, de Wieringer gemeenschap, klimaatverandering en een vernieuwde omgang met onze wereld. De combinatie van historische elementen, moderne technieken en actuele thema’s biedt een platform voor reflectie en discussie. Naast de tentoonstelling bij De Kapel zullen de beelden mogelijk ook voor educatieve doeleinden en culturele evenementen worden gebruikt.

Resultaat: De fotoserie wordt gepresenteerd op verschillende locaties, waaronder de Fotobiënnale Wieringen en de opening van de Parade. Tijdens de opening zal een model in hernieuwde traditionele klederdracht een performance uitvoeren. Daarnaast wordt een korte film getoond waarin het model door het landschap van Wieringen beweegt.

Samenvatting: ‘Wieringen Eiland Af’ is een artistiek project dat traditionele Wieringer rouwdracht nieuw leven inblaast en verbindt met thema’s als identiteit en klimaatverandering. De serie nodigt uit tot reflectie over identiteit, cultuur en de toekomst van onze planeet en biedt een krachtige boodschap van bewustwording, actie en verandering.

Over de kunstenaar: Rem van den Bosch, geboren op 23 augustus 1974 te Schiedam, combineert in zijn werk fotografie, communityprojecten, lesprogramma's, culinaire presentaties en bijeenkomsten. Zijn benadering richt zich op duurzaamheid, sociale infrastructuur en de manier waarop we met elkaar en de wereld omgaan. Door samenwerking met lokale partners en experts worden traditionele klederdrachten gereproduceerd en aangepast aan moderne thema's, waarbij het landschap van Wieringen als decor dient voor zijn fotosessies.Werk van Rem van den Bosch is te zien:
Den Oever / Zuiderzee Kapel (C
Gasthuisweg 52, 1779 AJ Den Oever
Van woensdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur
NB: Parkeren op het haventerrein (op loopafstand over de dijk)